fredag 11 mars 2011

Fredagsmys

Fredag igen!
-
Gårdagen var väldigt bra. Var på två föreläsningar, en med Stefan Einhorn som pratade om "konsten att vara snäll". Vad menas med det? Hur bemöter man sina medmänniskor? Etc etc. En väldigt bra föreläsning.
Ett leende kostar så lite men ger så mycket!
.
Den andra föreläsningen var av Veli Tuomela som bland annat är språkforskare. I början var jag en smula provocerad av hans sätt att "se ner" på förskoleverksamheten och påpekade alla brister i den pedagogiska verksamheten. Kom sedan på att det såklart var meningen att han skulle vara provocerande för att få med åhörarna. Han vann mitt intresse mot slutet och kom med många bra tips och tankar om språkbruket i förskolan!
.
Det var ju även en hel del mässutställare, så karameller och pennor fanns det ett överflöd av. Kan väl tillägga att det är lite jobbigt att se vuxna människor leta med giriga blicker efter gratissaker. Uttrycket "gratis är gott" är inte något jag gillar! ;)
.
Solen skiner här i Uppsala och snart skall tjejerna och jag baka bullar.
Dagen kommer att vara lugn och vi skall såklart köpa oss lite fredagsmys och fredagsblommor.
.
Kram och fin fredag!

3 kommentarer:

Juliannie sa...

Å så skönt att få vara ledig en solig fredag som denna! Tog mig i alla fall en lång lunchpromenad i solen och ser fram mot kvällen och helgen!
Ja, visst är det inspirerande med bra föreläsningar och kurser - skulle behövas lite oftare hos oss, men jag har varit på en del guldkorn under åren bl.a. den här http://juliannies.blogspot.com/2010/09/ma-bra-dag.html

TokTova sa...

Vad var det i språkbruket han inte gillade? Jag är nyfiken eftersom vi haft diskussioner med personal och rektor om deras språkbruk som är väldigt vagt och försiktigt. Men det kanske inte alls var det som diskuterades?
Ha en fin helg!

Drömlägenheten/Caroline sa...

Angelica!
Jag tror att det finns två sorters förskolor som använder sig av/fått tillfälle att lära sig av Veli Tuomela. Den ena är det stället där folk har jobbat för länge och fått in en viss jargong och som inte Pratar med barnen på rätt sätt. Sedan finns det de förskolor som verkligen satsar och vill lära sig nytt genom att få in nya sätt att jobba på. OBS! Detta är mina teorier.
Han är ju även en man, med höga akademiska poäng och som såklart gillar att höras och det mycket! Har mycket svårt för personer som "är" ngt genom sina inpluggade poäng!
Jag lärde mig en del av honom, men så mycket av det han påpekade gör vi redan inom montessorivärlden. Men självklart kan vi alla bli bättre var vi än jobbar i världen, vilken del av "stegen" vi än är på.
Jag är mycket stolt över det jobb jag gör och vet att jag gör ett bra jobb!

Stefan Einhorn däremot var hur bra som helst!

Kram Caroline som helt plötsligt skrev en lite novell här!