söndag 19 april 2009

Wabi sabi

WABI SABI - den hållbara livsstilen

”Wabi Sabi är en japansk filosofi som är som bomull för själen”, säger Agneta Nyholm Winqvist, författare och grundare av Nordic School of Feng Shui. En länge efterlängtad ton som när den gör sig hörd i vårt samhälle hjälper oss att i sinnesro sakta och säkert närma oss en hållbar livsstil och utveckling.
Enligt talesmän på bokmässan i London; är wabi sabi en livsstil som nu tar sig in på marknaden efter att länge ha existerat i anspråkslös tystnad. Vad betyder då Wabi Sabi? Orden är svåröversatta men begreppet ”ödmjuk skönhet” ligger nära sanningen. Wabi betyder bokstavligen ”fattigdom”; i betydelsen oberoendet av materiella ting inte om avsaknaden av något. En anspråkslöshet som valt bort det materiella för att istället relatera till naturen och verkligheten. Sabi betyder ”tidens blomstring” Det anspelar på förståelsen att skönhet är flyktig. En glädje över att ting som är gamla och slitna trots allt behållit sin charm mycket på grund av den omsorg som tidigare ägare gett dem. Wabi Sabi´s motsatts är den glättiga, ytliga och hårt drivna livsstilen.
Wabi Sabi går hand i hand med feng shui, grön design, hållbar utveckling, mindfulness och helig geometri (som är läran om de gudomliga proportionerna/gyllene snittet).
Ämnet andas vördnad och eftertänksamhet i livet men också ett stilla vemod. Wabi Sabi är förändring och var finner man den bäst om inte i naturen. Den grundar sig på att ingenting varar, ingenting är färdigt, ingenting är perfekt…eller att allt förändras, allt är i vardande och allt är perfekt precis så som det är just nu…

Ledord inom Wabi Sabi
Ödmjukhet
Stillhet
Vördnad och respekt
Naturlighet/Naturens cykler
Det ofullständiga och O-perfekta
Finna ro i förändring
Tidlös skönhet
Naturens geometri
Anspråkslöshet
Uppskattning
Hållbar utveckling
Leva i ögonblicket
Andlighet bortom ord

Texten har jag lånat från Nordic School of Feng Shui
Intressant! Skriver under på många av dessa ledord!

2 kommentarer:

syster A sa...

Tänkvärt.

m sa...

Fattade först inte va du svamla om...vadå Wasabi... det har man ju till sushi?? men sen trillade poletten ner. Wabi Sabi var det ju... eller? =)